LutjePJG
Psychiatrisch-juridisch Gezelschap Groningen

Lutje PJG-bijeenkomsten


Normering van langdurig toezicht na detentie of terbeschikkingstelling

Donderdag 14 april 2022 om 17:30u

Donderdag 14 april vindt de eerste bijeenkomst van 2022 plaats. We zijn zeer verheugd jullie fysiek te mogen ontvangen, al blijft de mogelijkheid bestaan tot online aansluiten. 

Tijdens de bijeenkomst zal mr. Eva Fechner komen vertellen over haar promotieonderzoek aan de universiteit Leiden. Eva maakt tevens deel uit van de onderzoeksgroep binnen het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) die de wetsevaluatie van de Wet langdurig toezicht (Wlt) uitvoert. De bespreking op 14 april zal gaan over de normering van langdurig toezicht na detentie of terbeschikkingstelling ten aanzien
van zedendelinquenten met aandacht voor het internationale (mensen)rechtenlijke en het gedragsdeskundig perspectief.

De spreekster start om 18.00 met haar inleiding. De link naar de livestream is
ongeveer 20 minuten van te voren beschikbaar en is te vinden in uw mailbox. De fysieke bijeenkomsten beginnen om 17.30 met een inloop voor koffie, thee en een versnapering. Die bijeenkomsten vinden, als vanouds, plaats in de Studio van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, de trap op te gaan naar de 1e verdieping, linksaf de gang in aan het einde linksaf en dan ziet u een bordje Studio.
 

Wij zien u graag dan!

Lees verder ...


Terugdringing korte detenties: nodig en mogelijk?

Donderdag 2 december 2021 om 17:40u

Aanstaande donderdag 2 december vindt alweer de laatste bijeenkomst van 2021 plaats. Vanwege de maatregelen zal deze noodgedwongen online plaatsvinden, maar zal er niet minder interessant om zijn! 

Tijdens deze bijeenkomst zal drs. Ruud Boelens bespreken of en hoe het aantal korte detenties kan worden verminderd. Ruud was van 2010 - 2020 lid van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Sinds 2020 is hij een zgn. expert van de Raad. Hij maakte deel uit van de adviescommissie die onlangs het RSJ-advies over korte detenties voorbereidde. Het advies is te vinden via deze link

Korte detenties (in het advies wordt de grens bij 3 maanden gelegd) betreft slechts voor een betrekkelijk klein deel korte door de rechter opgelegde gevangenisstraffen. Daarnaast zitten veel mensen kort vast in het kader van een voorlopige hechtenis. De derde groep wordt gevormd door mensen die een boete niet hebben betaald of een taakstraf niet (volledig) hebben uitgevoerd en daarom alsnog 'moeten zitten'. In zijn presentatie zal Ruud Boelens bespreken hoe op casusniveau het vaak heel redelijk lijkt dat mensen een poosje achter tralies gaan, maar op systeemniveau het toch wel heel veel zijn, met weinig positieve effecten.

De spreker zal om 18:00 beginnen met zijn introductie. Om 17:40 is de online omgeving geopend en bent u welkom om aan te sluiten en nog even bij te praten. Wegens de huidige beperkingen is de gehele lezing online. Meer informatie hieromtrent vindt u in de uitnodiging in uw mail. 

Lees verder ...


Aanpak van jonge veelplegers

Donderdag 23 september 2021 om 17:30u

Op 23 september zal prof.dr. Ido Weijers spreken over de aanpak van jeugdige en jongvolwassen veelplegers. Tussen 2004 en 2011 was Ido Weijers bijzonder hoogleraar Jeugdrechtspleging, en van 2011 tot 2016 was hij hoogleraar Jeugdbescherming, beiden aan de Universiteit Utrecht. Inmiddels is dhr. Weijers met emiraat. In zijn lezing voor het Lutje zal hij spreken over een 5 stappenaanpak voor jonge veelplegers. 

De bijeenkomst begint om 17:30, en om 18:00 zal de spreker beginnen met de inleiding. We zijn verheugd u weer te mogen verwelkomen op locatie, echter niet in de vertrouwde studio. De RUG heeft een collegezaal beschikbaar gesteld in het Harmoniecomplex. Tevens is er een online verbinding aanwezig. 

Lees verder ...


Deskundigenbewijs

Donderdag 8 juli 2021 om 17:30u

Op 14 mei 2020 zal mr. dr. Rolf Hoving spreken over het deskundigenbewijs. Rolf Hoving is Universitair Docent aan de RUG waar hij onderzoek doet naar onder andere bewijsrecht en deskundigenbewijs.Hij is in 2017 gepromoveerd op het proefschrif "Deskundigenbewijs in het strafproces". Hij zal spreken over de rol van de (gedrags)deskundige in het strafproces, over de beoordeling van het deskundigenbewijs door de rechter en over de juridische waarborgen om de kwaliteit van de inbreng van deskundigen te garanderen.

De bijeenkomst begint om 17:30 en om 18:00 zal de spreker beginnen met de inleiding. Als de maatregelen het toelaten zal de bijeenkomst fysiek plaatsvinden in het Academiegebouw. Indien er (nog) sprake is van beperkingen, zullen we u daarover informeren. 

Lees verder ...


Virtual Reality agressie preventie therapie (VRAPT) voor tbs-patiënten

Donderdag 27 mei 2021 om 18:00u

Op donderdag 27 mei wordt deze (online) lezing verzorgd door dr. Stéphanie Klein Tuente. Zij is onlang gepromoveerd aan de RUG op haar onderzoek naar Virtual Reality (VR) in de forensische psychiatrie. Stéphanie Klein Tuente studeerde forensische psychologie aan de Universiteit van Maastricht voordat zij aan haar onderzoek begon bij het UMCG en bij FPC Dr. S. van Mesdag. Momenteel werkt ze in Zweden bij Lund University en zet ze haar onderzoek voort op het gebied van agressie, meer specifiek het voorkomen en behandelen van agressief gedrag. 

In haar lezing zal ze meer vertellen over haar onderzoek naar het gebruik van VR-therapie bij tbs-patiënten. In deze doelgroep is er veel moeite met het beheersen van agressie, wat gericht kan zijn op (o.a.) medepatiënten, personeel, en/of voorwerpen. Dit heeft niet alleen negatieve consequenties voor het emotionele en fysieke welzijn, maar heeft ook invloed op de voorgang van de behandeling en het leefklimaat in de kliniek. VR kan helpen om deze patiënten te leren om te gaan met agressief gedrag. Tijdens de lezing zal ze vertellen hoe VR werkt, en op welke wijze deze therapie bijdraagt hieraan. 

De spreker zal om 18:00 beginnen met haar introductie. Om 17:40 is de online omgeving geopend en bent u welkom om aan te sluiten en nog even bij te praten. Wegens de huidige beperkingen is de gehele lezing online. Meer informatie hieromtrent vindt u in de uitnodiging in uw mail. 

Lees verder ...