LutjePJG
Psychiatrisch-juridisch Gezelschap Groningen

Lutje PJG-bijeenkomsten

Het Lutje PJG organiseert vier bijeenkomsten per jaar, op donderdagavonden in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Tweemaal ligt het onderwerp in de gedragskundige of medische sfeer en tweemaal in de meer juridische sfeer, steeds met als kern het raakvlak tussen psychiatrie en recht.

De eerstvolgende bijeenkomst is op 17 april 2025 in het academiegebouw. De spreker start om 18:15 met zijn inleiding over het combinatievonnis van een lange gevangenisstraf en tbs. U bent vanaf 17:30 welkom voor een maaltijd en koffie of thee.

Wilt u een bijeenkomst bijwonen? Neem dan contact op met het bestuur.


Het problematische hybride karakter van combinatievonnissen

Donderdag 17 april 2025 om 17:30u

Op 17 april zal mr. Yvo van Kuijck, voormalig voorzitter van de Penitentiaire Kamer van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, een voordracht houden over “Het problematische hybride karakter van combinatievonnissen”. Het aantal combinatievonnissen dat schuurt, neemt de laatste jaren sterk toe. Illustratief voor deze problematiek is de recente uitspraak van het hof Den Haag in de strafzaak met betrekking tot de dodelijke schietincidenten in een schoenmakerij in Vlissingen en op een zorgboerderij in Alblasserdam, en de kort daarop volgende uitspraak van de rechtbank Rotterdam in de zaak van Fouad L., de Erasmusschutter. De spreker gaat in op het fenomeen combinatievonnis binnen ons sanctiestelsel. Het mensbeeld dat wij in het strafrecht hanteren is volgens hem in belangrijke mate bepalend voor hoe de rechter maar ook de samenleving aankijkt tegen de combinatie van een lange gevangenisstraf met een tbs-maatregel en het alternatief van een levenslange gevangenisstraf. De spreker plaatst een aantal  kanttekeningen bij de wisselende strafmotivering in genoemde uitspraken. Vervolgens geeft hij zijn visie op wat een wenselijke sanctietoepassing zou zijn, waarbij hij een blik over de grens werpt en ook het gedachtengoed van de voormalige Commissie-Fokkens betrekt.

 

De bijeenkomsten beginnen om 17.30 met een inloop voor een maaltijd in de Engelse Zaal van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, linksaf de gang in te gaan op de begane grond en aan het einde daarvan vindt u de Engelse Zaal. Daar vindt aansluitend de voordracht plaats. De spreker start om 18.15 met zijn inleiding.

Lees verder ...


Het vereiste gevaar voor tbs: waar liggen de juridische grenzen van de tbs?

Donderdag 21 maart 2024 om 17:30u

Op 21 maart 2024 zal Max de Vries, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, spreken over het vereiste gevaar voor tbs. Max doet onderzoek naar de normering van het gevaar bij preventieve sancties in het Nederlandse strafrecht.

Het voornaamste doel van tbs is het voorkomen van recidive van daders van ernstige misdrijven met een psychische stoornis. Deze grondslag komt terug in een materieel vereiste voor tbs: de aanwezigheid van recidivegevaar – kortweg gevaar. Vrijwel alle beslissingen over tbs, waaronder het gelasten van tbs, het bevelen van dwangverpleging en het verlengen van tbs, vereisen dat de rechter vaststelt dat is voldaan aan een wettelijke gevaarscriterium.

Over de inhoud van de verschillende gevaarscriteria voor tbs is weinig bekend. De wet bepaalt vrijwel steeds dat de rechter de betreffende beslissing over tbs kan nemen indien ‘de veiligheid van anderen, dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen’ dit ‘eist’. Welke specifieke eisen aan het gevaar hieruit volgen, bijvoorbeeld wat betreft de aard en de ernst van het strafbare feit dat de justitiabele moet dreigen te begaan en de kans hierop, is echter onduidelijk.

Tijdens de bijeenkomst zal de spreker voor het opleggen en het verlengen van tbs – voor zover mogelijk – proberen te verhelderen waar het gevaar aan moet voldoen. Daarbij brengt hij ook hiaten in de normering van het gevaar in kaart. Betoogd zal worden dat het onwenselijk is dat een belangrijke toepassingsvoorwaarde van tbs niet duidelijk is begrensd en dat een nadere normering van het gevaar daarom van groot belang is.

De bijeenkomst begint om 17.30 met een inloop voor een lichte maaltijd in de kantine van het academiegebouw en koffie of thee. Deze is te bereiken door vóór de trap in de centrale hal linksaf te slaan, aan het einde van de gang rechtsaf, aan het einde (bij de achteringang) weer rechtsaf en dan de trap af naar de kantine. De spreker start om 18.15 met zijn inleiding. De bijeenkomsten vinden, als vanouds, plaats in de Studio van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, de trap op te gaan naar de 1e verdieping, linksaf de gang in aan het einde linksaf en dan ziet u een bordje Studio.

Lees verder ...


Behandeling en terugkeer van psychiatrische patiënten in de TBS, detentie vreemdelingenbewaring en asielprocedure

Donderdag 30 november 2023 om 17:30u

Op 30 november spreekt Piet de Jong, maatschappelijk werker in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht en adviseur over de repatriëring van vreemdelingen, over de behandeling en terugkeer van psychiatrische patiënten in de TBS, detentie vreemdelingenbewaring en asielprocedure. Hierbij zal er sprake zijn van een interactieve ontmoeting waarbij de spreker voorbeelden zal gebruiken uit de praktijk van behandeling, terugkeer, dilemma’s en oplossingen. 


De bijeenkomst begint om 17.30 met een inloop voor een maaltijd in de kantine van het academiegebouw en koffie of thee. Deze is te bereiken door vóór de trap in de centrale hal linksaf te slaan, aan het einde van de gang rechtsaf, aan het einde (bij de achteringang) weer rechtsaf en dan de trap af naar de kantine. De spreker start om 18.15 met zijn inleiding. De bijeenkomsten vinden, als vanouds, plaats in de Studio van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, de trap op te gaan naar de 1e verdieping, linksaf de gang in aan het einde linksaf en dan ziet u een bordje Studio.

Lees verder ...


De continuïteit van forensische zorg: bijzondere aandacht voor artikel 2.3 Wet Forensische zorg,

Donderdag 25 mei 2023 om 17:30u

Op 1 januari 2020 trad artikel 2.3 Wfz in werking: een artikel dat de strafrechter de mogelijkheid geeft om tijdens elke fase in het strafrecht een machtiging tot civiele verplichte zorg voor een justitiabele af te geven. Al voorafgaand aan de inwerkingtreding van het artikel stuitte de beleidsmaker op veel kritische geluiden en zorgen vanuit de praktijk. In haar promotieonderzoek zal Vera Oosterhuis onderzoeken wanneer dit artikel wel of niet wordt toegepast en hoe dit past binnen de internationale trend van diversion (kortgezegd: het wegleiden van de justitiabele uit de forensiche zorg naar het reguliere zorgstelsel).

Vera Oosterhuis (26) heeft in Leiden forensische criminologie en forensische gezinspedagogiek gestudeerd. Sinds 2021 is ze werkzaam als promovenda bij het WODC en de Universiteit Leiden. In dit kader is ze betrokken bij de wetsevaluatie van de Wet forensische zorg en doet ze specifiek onderzoek naar artikel 2.3 binnen deze wet.

Lees verder ...


Voorzorg als nazorg: evaluatie van het Koers & Kansen project 3Noord

Donderdag 24 november 2022 om 17:45u

Op 24 november zal Lotte Gunnink, junior onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen presenteren over het Koers en Kansen-project in 'Drie Noord'. In dit project trokken de drie noordelijke provincies samen op met de Penitentiaire Inrichtingen Veenhuizen en Leeuwarden, met als doel het beperken en liefst voorkomen van detentieschade. 

De presentatie, genaamd Voorzorg als Nazorg: Evaluatie van het Koers & Kansen project 3Noord ‘sanctie-uitvoering op regionale maat’ zal toelichten hoe het Ministerie van Justitie en Veiligheid in 2015 is gestart met een landelijk innovatieprogramma met als doel recidivevermindering. Hieruit volgde het Koers en Kansen 3Noord project in 2018 in de drie Noordelijke provincies. Professionals uit het 3noord project benaderen zelfmelders voordat zij detentie in gaan, om samen met de zelfmelders een plan op te stellen om eventuele detentieschade (zoveel mogelijk) te verminderen of zelfs te voorkomen. Sinds haar start is het project niet specifiek onderzocht. Het doel van het huidige onderzoek was daarom om inzicht te verkrijgen in de werkzame onderdelen van het werkproces, de knelpunten en de succesfactoren.

In de presentatie bij het Lutje PJG op 24 november zal dieper ingegaan worden op het 3Noord project en op zelfmelders, maar zullen ook de uitkomsten van het onderzoek besproken worden en de aanbevelingen die gedaan zijn. Daarbij worden door middel van casusbeschrijvingen ook mogelijke gebieden van detentieschade belicht en hoe het project er aan bijdraagt om die schade zoveel mogelijk te verminderen.

Lees verder ...