LutjePJG
Psychiatrisch-juridisch Gezelschap Groningen

Lutje PJG-bijeenkomsten


Neurowetenschap en verslaving in het strafrecht

Donderdag 19 november 2020 om 17:30u

Op 19 november 2020 zal Anna Goldberg, MSc, een lezing geven over de neurowetenschappelijk visie op verslaving en de invloed daarvan op het strafrecht. Ze is sinds september 2017 bezig met haar proefschrift aan de Universiteit van Maastricht bij de afdeling Strafrecht en Criminologie. In haar promotieonderzoek staan de ontwikkelingen in visies over verslaving centraal, specifiek de neurowetenschappelijke, en wordt er gekeken wat de effecten van deze visie zijn op de aansprakelijkheid van verslaafde daders. Ze verricht hierbij met name empirisch onderzoek, waaronder een grootschalig dossieronderzoek en een vignettenonderzoek bij Officieren van Justitie en Advocaten-Generaal. De grote vragen daaromtrent zijn op welke wijze verslaving aan bod komt in de strafzaak, hoe dat aansluit bij de medische en psychologische kennis over verslaving, en hoe juristen omgaan met zulke informatie over verslaving.

In haar lezing zal ze deze vragen bespreken en tevens enkele onderzoeksresultaten presenteren. De bijeenkomst start om 17:30 en de spreekster start om 18:00 met haar inleiding. De bijeenkomst vindt plaats in de Studio van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, de trap op te gaan naar de 1 e verdieping, linksaf de gang in aan het einde linksaf en dan ziet u een bordje Studio.

Lees verder ...


Betrouwbaarheid van getuigen

Donderdag 24 september 2020 om 17:30u

Op donderdag 24 september 2020 wordt de lezing verzorgd door Suzanne Schot, LLM, promovenda aan de RUG.

Suzanne Schot is sinds september 2016 bezig met haar proefschrift aan de Rijksuniversiteit van Groningen bij de vakgroep Strafrecht en Criminologie. Het promotieonderzoek richt zich op de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen van internationale misdrijven, zoals genocide en oorlogsmisdrijven. Centraal staat de vraag in hoeverre trauma en geheugenprocessen een rol spelen in getuigenverklaringen tijdens de opsporing en vervolging van dergelijke misdrijven en wat de gevolgen hiervan zijn voor het vaststellen van feiten. Om deze vraag te beantwoorden maakt ze gebruik van inzichten vanuit verschillende disciplines die te maken hebben met internationale misdrijven, trauma en het geheugen. Het onderzoek richt zich met name op het Internationaal Strafhof, the Joegoslaviëtribunaal en de Nederlandse opsporing en vervolging van internationale misdrijven.

Tijdens haar lezing zal ze haar onderzoeksresultaten presenteren.

De bijeenkomst start om 17:30 en Suzanne Schot start om 18:00 met haar inleiding. De bijeenkomst vindt plaats in de Studio van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, de trap op te gaan naar de 1 e verdieping, linksaf de gang in aan het einde linksaf en dan ziet u een bordje Studio.

Lees verder ...


Actualiteiten rond de gevaarsinschatting

Donderdag 27 februari 2020 om 17:30u

In het afgelopen jaar is veel aandacht besteed aan risicotaxatie. In de voordracht gaat Eric Blaauw in op de vraag hoe risicotaxatie het best kan worden ingezet ten behoeve van klinische besluitvorming gedurende de behandeling en rechtsgang. Vragen daarbij zijn hoe gebruik kan worden gemaakt van instrumenten, wie deze risicotaxaties behoren uit te voeren en hoe over de resultaten van de risicotaxaties moet worden gecommuniceerd.

Dr. Eric Blaauw is verbonden aan de Hanzehogeschool Groningen als lector verslavingskunde en werkzaam als senior onderzoeker en forensisch psycholoog bij VNN. Zijn onderzoek richt zich onder andere op stalking, psychopatie, psychopathologie van gedetineerden, suïcides in detentie en de forensische verslavingszorg.


De bijeenkomst start om 17:30 en de spreker start om 18:00 met zijn inleiding. De bijeenkomst vindt plaats in de Studio van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, de trap op te gaan naar de 1 e verdieping, linksaf de gang in aan het einde linksaf en dan ziet u een bordje Studio.

Lees verder ...


Penologie en penitentiair recht

Donderdag 21 november 2019 om 17:30u

De bijeenkomst van 21 november zal worden gegeven door prof. mr. S. (Sanne) Struijk.
Sanne Struijk is bijzonder hoogleraar Penologie en Penitentiair recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en universitair hoofddocent strafrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In het academisch onderwijs en onderzoek richt ze zich vooral op de oplegging en tenuitvoerlegging van sancties. Daarnaast werkt ze als beklagvoorzitter bij de commissie van toezicht van PI De Schie en is ze rechter-plaatsvervanger bij de strafsector van de rechtbank Rotterdam. Ze is tevens lid van het bestuur van de vereniging PEP (Vereniging voor Penitentiair Recht en Penologie).

Lees verder ...