LutjePJG
Psychiatrisch-juridisch Gezelschap Groningen

Lutje PJG-bijeenkomsten

Het Lutje PJG organiseert vier bijeenkomsten per jaar, op donderdagavonden in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Tweemaal ligt het onderwerp in de gedragskundige of medische sfeer en tweemaal in de meer juridische sfeer, steeds met als kern het raakvlak tussen psychiatrie en recht.

De eerstvolgende bijeenkomst is op 21 maart 2024 in het academiegebouw. De spreker start om 18:15 met zijn inleiding over gevaar in het Nederlandse preventieve strafrecht. U bent vanaf 17:30 welkom voor een maaltijd en koffie of thee.

Wilt u een bijeenkomst bijwonen? Neem dan contact op met het bestuur.


ARCHIEF - Overzicht voorgaande bijeenkomsten

Het vereiste gevaar voor tbs: waar liggen de juridische grenzen van de tbs?

Donderdag 21 maart 2024 om 17:30u

Op 21 maart 2024 zal Max de Vries, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, spreken over het vereiste gevaar voor tbs. Max doet onderzoek naar de normering van het gevaar bij preventieve sancties in het Nederlandse strafrecht.

Het voornaamste doel van tbs is het voorkomen van recidive van daders van ernstige misdrijven met een psychische stoornis. Deze grondslag komt terug in een materieel vereiste voor tbs: de aanwezigheid van recidivegevaar – kortweg gevaar. Vrijwel alle beslissingen over tbs, waaronder het gelasten van tbs, het bevelen van dwangverpleging en het verlengen van tbs, vereisen dat de rechter vaststelt dat is voldaan aan een wettelijke gevaarscriterium.

Over de inhoud van de verschillende gevaarscriteria voor tbs is weinig bekend. De wet bepaalt vrijwel steeds dat de rechter de betreffende beslissing over tbs kan nemen indien ‘de veiligheid van anderen, dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen’ dit ‘eist’. Welke specifieke eisen aan het gevaar hieruit volgen, bijvoorbeeld wat betreft de aard en de ernst van het strafbare feit dat de justitiabele moet dreigen te begaan en de kans hierop, is echter onduidelijk.

Tijdens de bijeenkomst zal de spreker voor het opleggen en het verlengen van tbs – voor zover mogelijk – proberen te verhelderen waar het gevaar aan moet voldoen. Daarbij brengt hij ook hiaten in de normering van het gevaar in kaart. Betoogd zal worden dat het onwenselijk is dat een belangrijke toepassingsvoorwaarde van tbs niet duidelijk is begrensd en dat een nadere normering van het gevaar daarom van groot belang is.

De bijeenkomst begint om 17.30 met een inloop voor een lichte maaltijd in de kantine van het academiegebouw en koffie of thee. Deze is te bereiken door vóór de trap in de centrale hal linksaf te slaan, aan het einde van de gang rechtsaf, aan het einde (bij de achteringang) weer rechtsaf en dan de trap af naar de kantine. De spreker start om 18.15 met zijn inleiding. De bijeenkomsten vinden, als vanouds, plaats in de Studio van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, de trap op te gaan naar de 1e verdieping, linksaf de gang in aan het einde linksaf en dan ziet u een bordje Studio.

Lees verder ...


Behandeling en terugkeer van psychiatrische patiënten in de TBS, detentie vreemdelingenbewaring en asielprocedure

Donderdag 30 november 2023 om 17:30u

Op 30 november spreekt Piet de Jong, maatschappelijk werker in het Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht en adviseur over de repatriëring van vreemdelingen, over de behandeling en terugkeer van psychiatrische patiënten in de TBS, detentie vreemdelingenbewaring en asielprocedure. Hierbij zal er sprake zijn van een interactieve ontmoeting waarbij de spreker voorbeelden zal gebruiken uit de praktijk van behandeling, terugkeer, dilemma’s en oplossingen. 


De bijeenkomst begint om 17.30 met een inloop voor een maaltijd in de kantine van het academiegebouw en koffie of thee. Deze is te bereiken door vóór de trap in de centrale hal linksaf te slaan, aan het einde van de gang rechtsaf, aan het einde (bij de achteringang) weer rechtsaf en dan de trap af naar de kantine. De spreker start om 18.15 met zijn inleiding. De bijeenkomsten vinden, als vanouds, plaats in de Studio van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, de trap op te gaan naar de 1e verdieping, linksaf de gang in aan het einde linksaf en dan ziet u een bordje Studio.

Lees verder ...


De continuïteit van forensische zorg: bijzondere aandacht voor artikel 2.3 Wet Forensische zorg,

Donderdag 25 mei 2023 om 17:30u

Op 1 januari 2020 trad artikel 2.3 Wfz in werking: een artikel dat de strafrechter de mogelijkheid geeft om tijdens elke fase in het strafrecht een machtiging tot civiele verplichte zorg voor een justitiabele af te geven. Al voorafgaand aan de inwerkingtreding van het artikel stuitte de beleidsmaker op veel kritische geluiden en zorgen vanuit de praktijk. In haar promotieonderzoek zal Vera Oosterhuis onderzoeken wanneer dit artikel wel of niet wordt toegepast en hoe dit past binnen de internationale trend van diversion (kortgezegd: het wegleiden van de justitiabele uit de forensiche zorg naar het reguliere zorgstelsel).

Vera Oosterhuis (26) heeft in Leiden forensische criminologie en forensische gezinspedagogiek gestudeerd. Sinds 2021 is ze werkzaam als promovenda bij het WODC en de Universiteit Leiden. In dit kader is ze betrokken bij de wetsevaluatie van de Wet forensische zorg en doet ze specifiek onderzoek naar artikel 2.3 binnen deze wet.

Lees verder ...


Voorzorg als nazorg: evaluatie van het Koers & Kansen project 3Noord

Donderdag 24 november 2022 om 17:45u

Op 24 november zal Lotte Gunnink, junior onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen presenteren over het Koers en Kansen-project in 'Drie Noord'. In dit project trokken de drie noordelijke provincies samen op met de Penitentiaire Inrichtingen Veenhuizen en Leeuwarden, met als doel het beperken en liefst voorkomen van detentieschade. 

De presentatie, genaamd Voorzorg als Nazorg: Evaluatie van het Koers & Kansen project 3Noord ‘sanctie-uitvoering op regionale maat’ zal toelichten hoe het Ministerie van Justitie en Veiligheid in 2015 is gestart met een landelijk innovatieprogramma met als doel recidivevermindering. Hieruit volgde het Koers en Kansen 3Noord project in 2018 in de drie Noordelijke provincies. Professionals uit het 3noord project benaderen zelfmelders voordat zij detentie in gaan, om samen met de zelfmelders een plan op te stellen om eventuele detentieschade (zoveel mogelijk) te verminderen of zelfs te voorkomen. Sinds haar start is het project niet specifiek onderzocht. Het doel van het huidige onderzoek was daarom om inzicht te verkrijgen in de werkzame onderdelen van het werkproces, de knelpunten en de succesfactoren.

In de presentatie bij het Lutje PJG op 24 november zal dieper ingegaan worden op het 3Noord project en op zelfmelders, maar zullen ook de uitkomsten van het onderzoek besproken worden en de aanbevelingen die gedaan zijn. Daarbij worden door middel van casusbeschrijvingen ook mogelijke gebieden van detentieschade belicht en hoe het project er aan bijdraagt om die schade zoveel mogelijk te verminderen.

Lees verder ...


Extremistische mindset: pleidooi voor een transcultureel psychiatrisch perspectief in Pro Justitia rapportages.

Donderdag 7 juli 2022 om 17:30u

Op donderdag 7 juli zal Agnieszka Grochowska, forensisch psychiater bij het NIFP Midden-Nederland en Pieter Baan Centrum, komen vertellen over het rapporteren van extremisme. Agnieszka is betrokken bij Pro Justitia-onderzoek in extremismezaken, en is tevens opgeleid op het gebied van sociale en culturele antropologie en religiewetenschappen. 

In deze presentatie wordt uitgelegd waarom een transculturele benadering meerwaarde heeft in pro Justitia rapportages in extremisme zaken. Met behulp van een milieuonderzoek en een cultureel interview worden de socioculturele context en levenservaringen van de onderzochte in kaart gebracht met aandacht voor radicaliseringsprocessen. Het diagnostisch proces is gericht op persoonlijkheidsontwikkeling en psychiatrische problematiek in relatie tot iemands religie, ideologie en/of levensvisie. De centrale vraag in pro Justitia rapportages is hoe groot de rol van de psychopathologie daadwerkelijk is in de vorming van (radicale) motivaties en attitudes, en uitingen van extreem gedrag, rekening houdend met sociale en culturele factoren. Met behulp van reflectieve vragen wordt in een dialoog met de onderzochte geprobeerd om zicht te krijgen op zowel statische en dynamische risicofactoren als protectieve factoren volgens de methodiek van de VERA-2R, Violent Extremism Risk Assessment. Op deze manier wordt een overstap gemaakt van een theoretisch model (radicalisering) naar een empirisch onderbouwd klinisch oordeel dat een betere voorspellende waarde geacht wordt te hebben dan de klassieke statistische risicotaxatie (zoals de HCR-20V3). Een nieuw framework is echter nodig voor een betere integratie van cultuur, religiositeit, ideologie en psychopathologie bij de forensische advisering.

De spreekster start om 18.00 met haar inleiding. De link naar de livestream is
ongeveer 20 minuten van te voren beschikbaar en is te vinden in uw mailbox. De fysieke bijeenkomsten beginnen om 17.30 met een inloop voor koffie, thee en een versnapering. Die bijeenkomsten vinden, als vanouds, plaats in de Studio van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, de trap op te gaan naar de 1e verdieping, linksaf de gang in aan het einde linksaf en dan ziet u een bordje Studio. We hopen u in grote getalen te mogen ontvangen. 

Lees verder ...


Normering van langdurig toezicht na detentie of terbeschikkingstelling

Donderdag 14 april 2022 om 17:30u

Donderdag 14 april vindt de eerste bijeenkomst van 2022 plaats. We zijn zeer verheugd jullie fysiek te mogen ontvangen, al blijft de mogelijkheid bestaan tot online aansluiten. 

Tijdens de bijeenkomst zal mr. Eva Fechner komen vertellen over haar promotieonderzoek aan de universiteit Leiden. Eva maakt tevens deel uit van de onderzoeksgroep binnen het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) die de wetsevaluatie van de Wet langdurig toezicht (Wlt) uitvoert. De bespreking op 14 april zal gaan over de normering van langdurig toezicht na detentie of terbeschikkingstelling ten aanzien
van zedendelinquenten met aandacht voor het internationale (mensen)rechtenlijke en het gedragsdeskundig perspectief.

De spreekster start om 18.00 met haar inleiding. De link naar de livestream is
ongeveer 20 minuten van te voren beschikbaar en is te vinden in uw mailbox. De fysieke bijeenkomsten beginnen om 17.30 met een inloop voor koffie, thee en een versnapering. Die bijeenkomsten vinden, als vanouds, plaats in de Studio van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, de trap op te gaan naar de 1e verdieping, linksaf de gang in aan het einde linksaf en dan ziet u een bordje Studio.
 

Wij zien u graag dan!

Lees verder ...


Terugdringing korte detenties: nodig en mogelijk?

Donderdag 2 december 2021 om 17:40u

Aanstaande donderdag 2 december vindt alweer de laatste bijeenkomst van 2021 plaats. Vanwege de maatregelen zal deze noodgedwongen online plaatsvinden, maar zal er niet minder interessant om zijn! 

Tijdens deze bijeenkomst zal drs. Ruud Boelens bespreken of en hoe het aantal korte detenties kan worden verminderd. Ruud was van 2010 - 2020 lid van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Sinds 2020 is hij een zgn. expert van de Raad. Hij maakte deel uit van de adviescommissie die onlangs het RSJ-advies over korte detenties voorbereidde. Het advies is te vinden via deze link

Korte detenties (in het advies wordt de grens bij 3 maanden gelegd) betreft slechts voor een betrekkelijk klein deel korte door de rechter opgelegde gevangenisstraffen. Daarnaast zitten veel mensen kort vast in het kader van een voorlopige hechtenis. De derde groep wordt gevormd door mensen die een boete niet hebben betaald of een taakstraf niet (volledig) hebben uitgevoerd en daarom alsnog 'moeten zitten'. In zijn presentatie zal Ruud Boelens bespreken hoe op casusniveau het vaak heel redelijk lijkt dat mensen een poosje achter tralies gaan, maar op systeemniveau het toch wel heel veel zijn, met weinig positieve effecten.

De spreker zal om 18:00 beginnen met zijn introductie. Om 17:40 is de online omgeving geopend en bent u welkom om aan te sluiten en nog even bij te praten. Wegens de huidige beperkingen is de gehele lezing online. Meer informatie hieromtrent vindt u in de uitnodiging in uw mail. 

Lees verder ...


Aanpak van jonge veelplegers

Donderdag 23 september 2021 om 17:30u

Op 23 september zal prof.dr. Ido Weijers spreken over de aanpak van jeugdige en jongvolwassen veelplegers. Tussen 2004 en 2011 was Ido Weijers bijzonder hoogleraar Jeugdrechtspleging, en van 2011 tot 2016 was hij hoogleraar Jeugdbescherming, beiden aan de Universiteit Utrecht. Inmiddels is dhr. Weijers met emiraat. In zijn lezing voor het Lutje zal hij spreken over een 5 stappenaanpak voor jonge veelplegers. 

De bijeenkomst begint om 17:30, en om 18:00 zal de spreker beginnen met de inleiding. We zijn verheugd u weer te mogen verwelkomen op locatie, echter niet in de vertrouwde studio. De RUG heeft een collegezaal beschikbaar gesteld in het Harmoniecomplex. Tevens is er een online verbinding aanwezig. 

Lees verder ...


Deskundigenbewijs

Donderdag 8 juli 2021 om 17:30u

Op 14 mei 2020 zal mr. dr. Rolf Hoving spreken over het deskundigenbewijs. Rolf Hoving is Universitair Docent aan de RUG waar hij onderzoek doet naar onder andere bewijsrecht en deskundigenbewijs.Hij is in 2017 gepromoveerd op het proefschrif "Deskundigenbewijs in het strafproces". Hij zal spreken over de rol van de (gedrags)deskundige in het strafproces, over de beoordeling van het deskundigenbewijs door de rechter en over de juridische waarborgen om de kwaliteit van de inbreng van deskundigen te garanderen.

De bijeenkomst begint om 17:30 en om 18:00 zal de spreker beginnen met de inleiding. Als de maatregelen het toelaten zal de bijeenkomst fysiek plaatsvinden in het Academiegebouw. Indien er (nog) sprake is van beperkingen, zullen we u daarover informeren. 

Lees verder ...


Virtual Reality agressie preventie therapie (VRAPT) voor tbs-patiënten

Donderdag 27 mei 2021 om 18:00u

Op donderdag 27 mei wordt deze (online) lezing verzorgd door dr. Stéphanie Klein Tuente. Zij is onlang gepromoveerd aan de RUG op haar onderzoek naar Virtual Reality (VR) in de forensische psychiatrie. Stéphanie Klein Tuente studeerde forensische psychologie aan de Universiteit van Maastricht voordat zij aan haar onderzoek begon bij het UMCG en bij FPC Dr. S. van Mesdag. Momenteel werkt ze in Zweden bij Lund University en zet ze haar onderzoek voort op het gebied van agressie, meer specifiek het voorkomen en behandelen van agressief gedrag. 

In haar lezing zal ze meer vertellen over haar onderzoek naar het gebruik van VR-therapie bij tbs-patiënten. In deze doelgroep is er veel moeite met het beheersen van agressie, wat gericht kan zijn op (o.a.) medepatiënten, personeel, en/of voorwerpen. Dit heeft niet alleen negatieve consequenties voor het emotionele en fysieke welzijn, maar heeft ook invloed op de voorgang van de behandeling en het leefklimaat in de kliniek. VR kan helpen om deze patiënten te leren om te gaan met agressief gedrag. Tijdens de lezing zal ze vertellen hoe VR werkt, en op welke wijze deze therapie bijdraagt hieraan. 

De spreker zal om 18:00 beginnen met haar introductie. Om 17:40 is de online omgeving geopend en bent u welkom om aan te sluiten en nog even bij te praten. Wegens de huidige beperkingen is de gehele lezing online. Meer informatie hieromtrent vindt u in de uitnodiging in uw mail. 

Lees verder ...


Neurowetenschap en verslaving in het strafrecht

Donderdag 19 november 2020 om 17:30u

Op 19 november 2020 zal Anna Goldberg, MSc, een lezing geven over de neurowetenschappelijk visie op verslaving en de invloed daarvan op het strafrecht. Ze is sinds september 2017 bezig met haar proefschrift aan de Universiteit van Maastricht bij de afdeling Strafrecht en Criminologie. In haar promotieonderzoek staan de ontwikkelingen in visies over verslaving centraal, specifiek de neurowetenschappelijke, en wordt er gekeken wat de effecten van deze visie zijn op de aansprakelijkheid van verslaafde daders. Ze verricht hierbij met name empirisch onderzoek, waaronder een grootschalig dossieronderzoek en een vignettenonderzoek bij Officieren van Justitie en Advocaten-Generaal. De grote vragen daaromtrent zijn op welke wijze verslaving aan bod komt in de strafzaak, hoe dat aansluit bij de medische en psychologische kennis over verslaving, en hoe juristen omgaan met zulke informatie over verslaving.

In haar lezing zal ze deze vragen bespreken en tevens enkele onderzoeksresultaten presenteren. De bijeenkomst start om 17:30 en de spreekster start om 18:00 met haar inleiding. De bijeenkomst vindt plaats in de Studio van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, de trap op te gaan naar de 1 e verdieping, linksaf de gang in aan het einde linksaf en dan ziet u een bordje Studio.

Lees verder ...


Betrouwbaarheid van getuigen

Donderdag 24 september 2020 om 17:30u

Op donderdag 24 september 2020 wordt de lezing verzorgd door Suzanne Schot, LLM, promovenda aan de RUG.

Suzanne Schot is sinds september 2016 bezig met haar proefschrift aan de Rijksuniversiteit van Groningen bij de vakgroep Strafrecht en Criminologie. Het promotieonderzoek richt zich op de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen van internationale misdrijven, zoals genocide en oorlogsmisdrijven. Centraal staat de vraag in hoeverre trauma en geheugenprocessen een rol spelen in getuigenverklaringen tijdens de opsporing en vervolging van dergelijke misdrijven en wat de gevolgen hiervan zijn voor het vaststellen van feiten. Om deze vraag te beantwoorden maakt ze gebruik van inzichten vanuit verschillende disciplines die te maken hebben met internationale misdrijven, trauma en het geheugen. Het onderzoek richt zich met name op het Internationaal Strafhof, the Joegoslaviëtribunaal en de Nederlandse opsporing en vervolging van internationale misdrijven.

Tijdens haar lezing zal ze haar onderzoeksresultaten presenteren.

De bijeenkomst start om 17:30 en Suzanne Schot start om 18:00 met haar inleiding. De bijeenkomst vindt plaats in de Studio van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, de trap op te gaan naar de 1 e verdieping, linksaf de gang in aan het einde linksaf en dan ziet u een bordje Studio.

Lees verder ...


Actualiteiten rond de gevaarsinschatting

Donderdag 27 februari 2020 om 17:30u

In het afgelopen jaar is veel aandacht besteed aan risicotaxatie. In de voordracht gaat Eric Blaauw in op de vraag hoe risicotaxatie het best kan worden ingezet ten behoeve van klinische besluitvorming gedurende de behandeling en rechtsgang. Vragen daarbij zijn hoe gebruik kan worden gemaakt van instrumenten, wie deze risicotaxaties behoren uit te voeren en hoe over de resultaten van de risicotaxaties moet worden gecommuniceerd.

Dr. Eric Blaauw is verbonden aan de Hanzehogeschool Groningen als lector verslavingskunde en werkzaam als senior onderzoeker en forensisch psycholoog bij VNN. Zijn onderzoek richt zich onder andere op stalking, psychopatie, psychopathologie van gedetineerden, suïcides in detentie en de forensische verslavingszorg.


De bijeenkomst start om 17:30 en de spreker start om 18:00 met zijn inleiding. De bijeenkomst vindt plaats in de Studio van het academiegebouw. Deze is te bereiken door in de centrale hal, de trap op te gaan naar de 1 e verdieping, linksaf de gang in aan het einde linksaf en dan ziet u een bordje Studio.

Lees verder ...


Penologie en penitentiair recht

Donderdag 21 november 2019 om 17:30u

De bijeenkomst van 21 november zal worden gegeven door prof. mr. S. (Sanne) Struijk.
Sanne Struijk is bijzonder hoogleraar Penologie en Penitentiair recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en universitair hoofddocent strafrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In het academisch onderwijs en onderzoek richt ze zich vooral op de oplegging en tenuitvoerlegging van sancties. Daarnaast werkt ze als beklagvoorzitter bij de commissie van toezicht van PI De Schie en is ze rechter-plaatsvervanger bij de strafsector van de rechtbank Rotterdam. Ze is tevens lid van het bestuur van de vereniging PEP (Vereniging voor Penitentiair Recht en Penologie).

Lees verder ...



Bijeenkomst over de PI Veenhuizen

Donderdag 6 juni 2019 om 17:30u

Een bijeenkomst over PI Veenhuizen, gegeven door Marie-Anne de Groot. De penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen bestaat uit de locaties Esserheem en Norgerhaven. PI Veenhuizen is een onderdeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Voor meer informatie, zie ook de bijgesloten facsheet onder 'publicaties', toegankelijk via deze link.

Lees verder ...


Slachtofferbewust werken: rouwverwerking na moord

Donderdag 9 mei 2019 om 17:30u

Een bijeenkomst over slachtofferbewust werken, met als gast Mariëtte van Denderen, Criminoloog en onderzoeker FPC van Mesdag, en tevens projectcoördinator slachtofferbewust werken. Dr. van Denderen is gepromoveerd op het thema rouwverwerking na moord.

Lees verder ...




Over de grenzen van de stoornis

Donderdag 24 mei 2018 om 18:00u

door Maarten Beukers, voormalig officier van justitie en sinds 2001 jurist bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, thans gepensioneerd.

Lees verder ...